Teplé tváření je technikou budoucnosti

Olomouc - Renomovaná společnost na výrobu nástrojů weba se sídlem ve Steyru opět stanovuje měřítka v technologii presshärten (lisového kalení). Jako průkopník ve výrobě velkých střižných a tvářecích nástrojů pro vysokopevné a nejvysokopevnější strukturální díly v automobilovém průmyslu, weba aktuálně testuje špičkový teplý lis s ohromující lisovací silou 1.200 tun. Tento krok zdůrazňuje závazek weba vyhovět budoucím požadavkům automobilového průmyslu a vyrábět lehčí, avšak zároveň vysokopevné komponenty.

Manfred Scholz, vedoucí pobočky společnosti siwe AG (nyní weba Olomouc, s.r.o.), stoprocentní dceřiné společnosti weba, vysvětluje účel této průkopnické investice: "Naším cílem je dosáhnout ještě vyšší pevnosti pomocí efektivnějšího využití materiálu. S touto inovací jsme výborně pozicováni, abychom vyhověli potřebám průmyslu po lehčích, avšak odolnějších komponentech."

V sérii testů na 1.200tunové teplé lisovací lise může weba simulovat sériovou výrobu. Materiály jsou ohřívány na 950 stupňů Celsia, což je činí pružnějšími a umožňuje tvarování složitějších komponent. Po rychlém ochlazení dosahuje materiál ohromující pevnosti přibližně 1500 N/mm². Manfred Scholz zdůrazňuje: "Nyní můžeme cíleně vyrábět požadované množství, které je perfektně přizpůsobené danému materiálu."

Dalším důležitým bodem je optimalizace energetické efektivity. Dosud byla vysoká spotřeba energie a dlouhé cykly u technologie presshärten výzvou, která omezovala výrobní kapacity. weba aktivně pracuje na řešení těchto problémů a na zkrácení cyklů díky urychleným chladicím procesům. Již jsou plánovány další vývojové projekty v oblasti energetické efektivity, včetně testů se speciálními tepelně vodivými ocelmi.

Využití této průkopnické technologie presshärten probíhá jak na hlavním sídle ve Steyru, tak i v kompetenčním centru Olomouc v České republice. V Olomouci, specializovaném místě pro teplé tváření, je v provozu zkušební lis weba. Zde probíhá analýza výrobního procesu s využitím termokamer a infračervené termografie, což je klíčové pro zvýšení energetické efektivity. Infračervená termografie zachycuje rovnoměrné rozložení teploty a odchylky teploty, aby zajistila přesnou kontrolu kvality.

weba s těmito inovacemi v oblasti presshärten stanovuje nové standardy a posouvá vývoj vysoce pevných a lehkých komponent pro automobilový průmysl vpřed.

-----

O weba Werkzeugbau: weba je přední společnost zabývající se výrobou nástrojů se sídlem ve Steyru, Rakousko. Společnost se specializuje na výrobu velkých střižných a tvářecích nástrojů pro vysoce pevné a nejvyšší pevnosti strukturálních dílů v automobilovém průmyslu. S dlouholetými zkušenostmi a vysokým stupněm inovace dodává weba kvalitní řešení pro automobilový průmysl a přispívá k vývoji lehčích, přesto odolných komponent.

Horké tváření